Pepers- en Paprika's Zaaien

Pepers en paprika’s zaaien
De meeste paprika en pepers behoren tot de ‘annuum’ soort. De capsicum annuum is een goede soort om als beginnende kweker mee te beginnen. Je mag gegarandeerd een mooie oogst verwachten, zelfs als je de planten in openlucht teelt. Andere soorten zoals de chinense, pubescens en frutescens vragen meer geduld, aandacht en vooral warmte. Ze zijn meer geschikt voor de binnenteelt in serre of veranda.
In dit artikel vind je alvast nuttige tips voor het zaaien en ontkiemen van peperzaden.


Wanneer zaaien?

Dit is deels afhankelijk van de soort die je wenst te kweken. Capsicum annuums begin je best te zaaien 8 à 10 weken voor de laatste vorst, dus rond eind februari, half maart. Wens je deze pepers in een serre te telen, dan kan je ze zelfs zaaien tot eind april, half mei. Habanero’s en Jolokia’s, bekende hete pepers, behoren tot de chinense soort. Deze zaai je best begin februari omdat de afrijpingsduur van deze pepers beduidend langer is.


Zaden weken

Het weken van de peperzaden helpt om de zaadhuid zachter te maken. Zo kan water makkelijker binnendringen in de zaden en de enzymes die de kieming realiseren, beter activeren. Een eerste makkelijke manier om zaden te weken is door ze een nachtje in lauw water te zetten. Probeer zaden die blijven drijven toch te doen zinken, zodat deze ook voldoende vocht kunnen opnemen. Sommige soorten zoals de chinenses ontkiemen moeilijker. Deze kan je 5 minuten weken in een 5% salpeter-oplossing (Kaliumnitraat).


Kieming

Peperzaden hebben vooral vocht en warmte nodig om tot ontkieming te komen. Pepers ontkiemen bij bodemtemperatuur van 20 tot 35 graden Celsius. De ideale temperatuur is 30 graden Celsius. Dat soort temperaturen zijn moeilijk te bereiken zonder hulp zelfs als u de pepers binnenshuis wil zaaien en laten ontkiemen.Gebruik daarom kweekbakjes die je in het kiemstadium kan afdekken met een plastic deksel en plaats ze op een warme plaats. Bijvoorbeeld in de buurt van een kachel of op een radiator. Speciale propagatiematten die je kan kopen in de betere doe-het-zelf zaak zijn ook een optie. Voor annuum soorten duurt de kieming gemiddeld 10 dagen. Moeilijkere kiemers zoals de Habanero’s en Jolokia’s hebben soms wel 3 tot 4 weken nodig.


Zaai de pepers ongeveer 1,5 cm diep in een ‘zaai- en stek’ grond. Je kan ook gewone potgrond gebruiken, maar let wel op dat deze niet te veel voedingsstoffen bevat. (Geen potgrond uit compost) In het beginstadium van de groei is het immers belangrijk dat de plant zijn voedingsstoffen uit het zaad haalt. Houdt de grond goed vochtig maar niet kletsnat. Na een 2-tal weken komt het peperplantje aan het oppervlak. Nu is het belangrijk om de plantjes op een lichte plaats te zetten, bijvoorbeeld op de vensterbank. Dit om overdreven strekking van het plantje te vermijden. Een temperatuur tussen 20 en 23°C is nu voldoende om het plantje te doen groeien.


Tip

Om af te sluiten nog een nuttige tip: Dek bij het zaaien de toplaag af met rijnzand. Dit is wit zand met een grovere korrel. Rijnzand zorgt er ten eerste voor dat de potgrond minder snel uitdroogt en ten tweede houdt het schimmels, algen en kleine mossoorten onder controle die je op potgrond na een tijdje wel eens tegenkomt.
Alvast veel succes met je peper- en/of paprikakweek!

Auteur: Guy SmetsBeoordelingen

Er is 1 beoordeling gevonden.

robert Van BroeckVrijdag, 13 april 2018 om 16:47

Hallo
Alles is nog goed verlopen met de verzending dank voor de info en de planten en zaden goeie service


Blog