Effecten van pepers op het menselijk lichaam

Effecten van Pepers op het menselijk lichaam


Pepers zijn planten van de nachtschade-familie en behoren tot het geslacht Capsicum. Ze kennen hun oorsprong in de tropen van Midden-Amerika. Mensen die niet gewend zijn aan de intens brandende vruchten, laten ze liever links liggen. Maar als je het branden in de mond kunt tolereren, merk je al gauw dat de inname van hete pepers eigenlijk heel gunstig is.


De stof capsicaïne

Capsicaïne is een natuurlijke chemische stof die gevonden wordt in hete pepers en andere leden van de Capsicum familie zoals de Paprika. De hoeveelheid capsicaïne in hete pepers is afhankelijk van de variëteit. De grootste concentratie capsicaïne bevindt zich in de zaadlijst van de peper, waar de zaden zich hechten aan de binnenkant van de vrucht. Blootstelling aan zeer hoge concentraties capsicaïne veroorzaakt een verstoring van je zenuwstelsel en is zeer irriterend voor de ogen, neus, huid en longen. Denk daarbij aan de doeltreffendheid van pepperspray.

Hete pepers als natuurlijke high

Het eten van pepers heeft een positief effect op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Als je een hete peper eet, reageren pijnreceptoren in de mond met de capsicaïne waardoor in de hersenen endorfines vrijkomen. De concentratie van deze endorfines is even hoog als bij de high die men krijgt van intensieve sportbeoefening. Het algemene gevoel van welzijn dat hierdoor wordt gecreëerd kan dan ook fungeren als een natuurlijke pijnstiller.


Effecten op het metabolisme

Je lichaam zal reageren in een poging de irritatie te elimineren. Je begint te zweten, je hartslag begint te versnellen en je speekselklieren produceren meer speeksel. Speeksel bevat van nature uit enzymen die de vertering helpen verbeteren. De reactie van je lichaam verhoogt ook je metabolisme. Dit is de reden waarom sommige fabrikanten capsicaïne toevoegen aan hun dieetproducten.


Misvattingen


Hete pepers hebben een slechte naam gekregen door de jaren heen. Het is een veel voorkomende misvatting dat de capsicaïne in pepers het slijmvlies van je maag vernietigt en pijnlijke maagzweren en darmzweren veroorzaakt. Het consumeren van hete pepers en andere kruidige voedingsmiddelen kan een bestaande maagzweer irriteren, maar de capsicaïne in pepers is zeker niet de directe oorzaak van maagzweren.Beoordelingen

Tevredenheidsscore: 5/5
1 stem, 1 beoordeling

TevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscore

Er is 1 beoordeling gevonden.

l.verheire@gmail.comVrijdag, 4 maart 2016 om 6:40

TevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscoreTevredenheidsscore

interesant


Blog